“Bewoners vinden het fijn dat ik levenservaring heb”
Hanny werkt als BBL-er bij Sint Anna, ook wel een ‘collega in opleiding’ genoemd. Na ruim 20 jaar in de kuikenindustrie was de tijd rijp voor Hanny om de overstap te maken naar de ouderenzorg. Ze zag een opleidingsplaats voorbij komen op Facebook en besloot de stap te maken. Ze solliciteerde, startte de opleiding tot Helpende Plus en is nu bezig met de opleiding tot Verzorgende IG. Hanny: “Het bevalt mij echt heel erg goed bij Sint Anna, ik heb er geen moment spijt van gehad.”
Hanny maakte de stap naar de ouderenzorg toen ze als mantelzorger van haar ouders en schoonouders van dichtbij meemaakte hoe het is om ouder te worden en zorg nodig te hebben. “Mijn vader heb ik de terminale fase zelf verzorgd, met hulp van de thuiszorg. Ik heb zelf ervaren wat mensen nodig hebben en toen ook de kant van de zorg gezien.”
“Ik hoop op een plek op de leerafdeling die in het voorjaar geopend gaat worden. Op de leerafdeling werken collega’s in opleiding, stagiaires en gediplomeerde medewerkers. Het feit dat er altijd een gediplomeerde collega aan het werk is die mij kan helpen spreekt mij erg aan. De drempel is voor mij lager om een collega in een coachrol aan te spreken, dan een collega die zelf erg druk is met de eigen werkzaamheden. Maar ook op de huidige leerplek word ik goed begeleid. Bij alle woongroepen ervaar ik een fijne sfeer, je kunt altijd terecht bij collega’s.” Collega’s in opleiding volgen hun lessen bij een externe locatie (ROC). Hanny vertelt daarover: “Het is fijn om tijdens je lesdagen ervaringen uit te wisselen met studenten die bij andere organisaties werken. Daar leer je veel van.”
“Zo’n 8 uur per week besteed ik, naast mijn werk, aan school. Voor een oefenopdracht heb ik pas een zorg- en begeleidingsactiviteit georganiseerd. Ik heb een cake gebakken met bewoners; dat was heel leuk om te doen. Niet alleen de uitvoering en begeleiding, maar ook het organiseren, een planning maken. Bewoners waren heel enthousiast en wilden dit veel vaker gaan doen, dat zeiden ze zelfs een paar dagen later nog.”
Hanny startte de activiteit maar met één bewoner, maar gedurende de activiteit werden meer bewoners nieuwsgierig. Wie dacht niet mee te kunnen doen liet ze een cakeblik invetten, een ander sloot aan met een kopje koffie en bekeek ondertussen een fotoboek. “Bewoners reageren altijd heel goed op mij, ook omdat ik al wat ouder ben. Ze vinden het fijn dat ik wat meer levenservaring heb.”
De opleiding tot Verzorgende IG duurt maximaal drie jaar. Je deelt zelf je tijd in. “Je moet wel kunnen plannen, die dag ben ik vrij en ga ik voor school werken bijvoorbeeld. Dat bepaal je zelf.”
“In de eerste twee periodes heb je werkopdrachten en keuzedelen. Je mag drie keuzedelen kiezen, bijv. zorgtechnologie, NAH etc. Ik heb innovatie in de zorg gekozen, want dat is bij Sint Anna heel actueel. Daarnaast heb ik ook NAH gekozen, want we krijgen in onze werk steeds meer met deze doelgroep te maken. Het derde keuzedeel moet ik nog kiezen, maar ik kan het verdelen over drie jaar en dus heb ik nog even. In de derde periode sluit je af met je examens over de werkprocessen.
Is een opleiding in de ouderenzorg misschien ook iets voor jou? Bekijk de vacatures ‘werken &leren’ of neem contact op Marleen Janssen (adviseur Leren en Ontwikkelen) of team P&O tel. 0485-571 541.
Wil jij dit ook?
Lijkt jou een de combinatie van werken en leren (BBL) ook interessant? Bekijk onze mogelijkheden.